Tips & Tricks

Tips voor beginnende suppers

Suppen is wereldwijd op dit moment een heel hard groeiende watersport. Dit geldt ook in Nederland en we zien steeds meer mensen op een SUP staan. Dat moet je dus een keer proberen! Het is zo dat het er heel gemakkelijk uitziet als je een ervaren supper op een board ziet staan. In de praktijk is het toch nog best lastig. Het is dan ook verstandig om te beginnen met zittend peddelen op je sup board, zodat je eerst kan werken aan het vinden van je evenwicht op een sup board. Als je al ervaring hebt in windsurfen, skateboarden, snowboarden, of je bent een ster op de evenwichtsbalk, dan zal het je makkelijker af gaan ;-)

 beginnende supper sup vallen

Het juiste SUP board kiezen

Voordat je kan gaan beginnen met suppen heb je natuurlijk een sup board nodig. Je kan een sup board kopen, maar je kunt er ook eerst eentje huren of testen om te zien of het je inderdaad wel bevalt. Als je direct een sup board wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen. Er zijn namelijk meerdere vormen van suppen. Dat gaat van Yoga suppen tot wedstrijden suppen, in de golven rijden of sportvissen op je sup . In de Benelux worden de meeste sup boards gebruikt om toertochtjes te maken door de natuur of door de stad, in kleine groepjes.

Suppen zorgt voor een complete body workout, echter, het is wel belangrijk dat je kiest voor een goed sup board. Dit heeft op de eerste plaats natuurlijk te maken met de kwaliteit, maar daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je kiest voor een sup board dat bij je past en dat ook past bij de activiteit die je ermee wilt gaan uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld je hond meenemen op je sup? Beginners zien vaak door de bomen het bos niet meer als ze een board gaan kiezen. Er is ook geen pasklaar antwoord op te geven, maar hou rekening met de drie belangrijkste factoren:

  1. Waar ga je de sup voor gebruiken?
  2. Wat is je gewicht? (en als je je kind of hond meeneemt, tel dit er dan bij op)
  3. Hoe is evenwichtsgevoel? (ben je wat "wiebelig, neem dan een breder board)

De lengte, breedte en dikte van je board bepalen de eigenschappen van het board:

  • Hoe smaller het board, hoe sneller.
  • Hoe korter het board, hoe wendbaarder
  • Hoe langer het board, hoe sneller
  • Hoe breder het board, hoe stabieler.
  • Hoe dikker je board, hoe stabieler

Ben je boven de 65 KG? dan heb je al snel een sup board nodig van >3,10 meter, een dikte van 15 centimeter en een breedte van >80 centimeter.

Hoe meer volume (inhoud) er in een board zit. hoe meer draag vermogen.Dus hoe meer kilo's het board kan dragen

Watrflag heeft een aantal allround boards ontwikkeld voor de Benelux markt die aan deze eisen voldoen. Als je nog twijfelt of gewoon eerst wil weten of suppen wel iets voor jou is, kun je bij ons de boards eerst altijd gratis testen

Kwaliteit opblaasbare boards

Ondanks dat de meeste sup boards opblaasbaar zijn (Inflatable sup / isup), zijn deze wel stijf. Er is echter veel verschil in kwaliteit van opblaasbare sup's. Dat zit voornamelijk in de productie techniek en de gebruikte materialen. Zonder een heel technisch verhaal te vertellen komt het er op neer dat binnen in de sup verschillende lagen en kamers zitten, die met draden weer met elkaar zijn verbonden. Deze zorgen voor de stijfheid en kwaliteit, als ook de verlijming en  afwerking van de "lasnaden". In onderstaande foto is duidelijk te zien dat met hetzelfde gewicht van 60KG het ene board vele malen minder stijf is dan de ander.

De Watrflag sups zijn geproduceerd volgens de laatste moderne technieken en zijn hoogwaardig afgewerkt. Wat onder ander resulteert in een stijf board. Uiteraard mits deze op voldoende druk is opgepompt (15 PSI).

Een groot voordeel van de opblaasbare sups is dat ze makkelijk zijn te vervoeren en op te bergen. Het is een klein pakketje als de sup leeg is. Ook ideaal voor op vakantie mee te nemen!

 

 

Paddel afstellen

Deze zit in één pakket samen met je board en een pomp.  Het is van belang te kijken naar de lengte. De Watrflag peddels kan je verstellen. Houd hierbij de volgende rekenregel aan: lichaamslengte + 20 cm. Ben je 1.65m dan moet je peddel dus ongeveer 1.85m zijn. In de infographic hieronder zie je hoe je de peddel het beste kunt vasthouden. 

paddel vasthouden sup

Veiligheid boven alles

Ga goed voorbereid het water op! Hierbij een overzicht van onze vrienden van "varen doe je samen", waar je allemaal aan moet denken als je gaat suppen:

10 tips om veilig te suppen - Varen doe je samen