Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een SUP-board?

Stand-up paddling (SUP) is een populaire watersportactiviteit waarbij je op een groot surfboard staat en jezelf met een peddel voortbeweegt. Of je nu een beginner bent die net begint met SUP of een ervaren paddler, het kiezen van het juiste SUP-board kan een belangrijke rol spelen in je ervaring op het water. Met zoveel verschillende soorten SUP-boards op de markt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een SUP-board. In deze blog zullen we de belangrijkste factoren bespreken waar je op moet letten bij het kopen van een SUP-board, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.Boardtype: Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een SUP-board is het type board dat je wilt. Er zijn verschillende soorten SUP-boards, elk met hun eigen kenmerken en geschikt voor verschillende soorten paddling. De drie meest voorkomende types SUP-boards zijn:

 1. Boardtype: Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een SUP-board is het type board dat je wilt. Er zijn verschillende soorten SUP-boards, elk met hun eigen kenmerken en geschikt voor verschillende soorten paddling. De drie meest voorkomende types SUP-boards zijn:
 • All-round boards: Dit zijn veelzijdige boards die geschikt zijn voor verschillende omstandigheden en paddlers van alle niveaus. Ze zijn stabiel, wendbaar en ideaal voor beginners en gezinsgebruik.

 • Touring boards: Deze boards zijn ontworpen voor langeafstandspaddling en zijn meestal langer en slanker dan all-round boards. Ze bieden betere prestaties en snelheid, maar kunnen minder stabiel zijn, waardoor ze geschikt zijn voor meer ervaren paddlers.

 • Surf-style boards: Deze boards zijn korter, smaller en wendbaarder, vergelijkbaar met traditionele surfboards. Ze zijn geschikt voor gevorderde paddlers die geïnteresseerd zijn in SUP-surfen en willen manoeuvreren in golven.

Het is belangrijk om het type SUP-boarding te overwegen dat je wilt doen en het juiste boardtype te kiezen dat past bij je behoeften en niveau van ervaring.

 1. Boardafmetingen: De afmetingen van het SUP-board zijn ook belangrijk om op te letten. De lengte, breedte en dikte van het board kunnen invloed hebben op de stabiliteit, wendbaarheid, snelheid en draagvermogen van het board. Over het algemeen geldt dat langere boards sneller zijn, terwijl kortere boards wendbaarder zijn. Bredere boards zijn over het algemeen stabieler, terwijl smallere boards meer technische vaardigheden vereisen. De dikte van het board kan ook van invloed zijn op de stabiliteit en het draagvermogen. Dikke boards bieden vaak meer drijfvermogen, wat handig kan zijn voor beginners of paddlers die extra stabiliteit nodig hebben.
 1. Constructie en materiaal: De constructie en het materiaal van het SUP-board zijn 

  ook belangrijke factoren om op te letten bij het kopen van een SUP-board. SUP-boards zijn meestal gemaakt van verschillende materialen, zoals schuim, opblaasbaar PVC of epoxyhars met een schuimkern. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • Schuim boards: Schuim boards zijn meestal de goedkoopste optie en zijn ideaal voor beginners of voor gebruik in rustige wateren. Ze zijn lichtgewicht en bieden een zachte en comfortabele ondergrond om op te staan. Ze zijn echter minder duurzaam en kunnen beschadigd raken door harde klappen of blootstelling aan de zon.

  • Opblaasbare boards (iSUPs): Opblaasbare SUP-boards zijn populair vanwege hun draagbaarheid en gemak. Ze kunnen worden opgeblazen en leeggelaten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd en opgeslagen. Ze zijn duurzaam en stabiel, en bieden vaak een goede mix van prestaties en draagbaarheid. Ze zijn ideaal voor reizen, avontuurlijk paddling en voor paddlers die weinig opbergruimte hebben. Het nadeel is dat ze iets minder stijf kunnen zijn dan harde boards, wat van invloed kan zijn op de prestaties.

  • Epoxyhars boards: Epoxyhars SUP-boards zijn de meest traditionele en duurzame optie. Ze zijn gemaakt van een lichte en sterke epoxyhars met een schuimkern en zijn geschikt voor verschillende paddling-omstandigheden. Ze bieden uitstekende prestaties en zijn vaak de keuze van gevorderde paddlers die op zoek zijn naar snelheid, wendbaarheid en duurzaamheid. Ze zijn echter duurder en kunnen zwaarder zijn dan andere opties.

 1. Paddel: De paddel is een ander belangrijk onderdeel van het SUP-boarding en verdient ook aandacht bij het kopen van een SUP-board. Paddels zijn er in verschillende materialen, zoals aluminium, glasvezel en carbon, en kunnen verschillende lengtes hebben. Een juiste paddel is belangrijk voor een efficiënte en comfortabele paddling-ervaring.
 • Aluminium paddels: Aluminium paddels zijn meestal de goedkoopste optie en zijn duurzaam, maar ze zijn ook zwaarder en kunnen minder comfortabel zijn tijdens het paddelen.

 • Glasvezel paddels: Glasvezel paddels zijn lichter dan aluminium paddels en bieden betere prestaties. Ze zijn duurzaam en comfortabel om mee te paddelen, maar ze kunnen duurder zijn.

Veel SUP plezier!