Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf €75
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!
Altijd gratis retourneren
Vóór Watersporters, dóór Watersporters
Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!

15 Tips om veilig het water op te gaan!

Stand-up paddleboarding, ook wel bekend als suppen, is een populaire watersport die steeds meer mensen aantrekt vanwege de ontspanning, het plezier en de gezondheidsvoordelen. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met suppen, het is belangrijk om veiligheidsregels op het water in acht te nemen om ongelukken te voorkomen. Hier zijn 15 essentiële tips om te volgen tijdens het suppen.

 1. Draag een reddingsvest: Het dragen van een reddingsvest is een must tijdens het suppen, vooral als je geen sterke zwemmer bent of in onbekend water bent. Een reddingsvest helpt je drijvende te blijven en kan je leven redden in geval van een ongeval of vermoeidheid.

 2. Ken de weersomstandigheden: Controleer altijd de weersvoorspelling voordat je gaat suppen. Vermijd het suppen bij slecht weer, zoals stormachtige wind, zware regenval of onweer. Onverwachte weersveranderingen kunnen gevaarlijk zijn op het water, dus wees op de hoogte van de weersomstandigheden en plan je SUP-activiteiten dienovereenkomstig.

 3. Blijf binnen je comfortzone: Blijf altijd binnen je eigen vaardigheden en comfortzone tijdens het suppen. Ga niet te ver van de kust of de oever af, en ga niet in gebieden met sterke stromingen of getijden als je niet bekend bent met deze omstandigheden. Overdrijf niet en push jezelf niet over je grenzen heen.

 4. Gebruik een leash: Een leash is een riem die je enkel verbindt met je SUP-board. Het dragen van een leash is van cruciaal belang, omdat het voorkomt dat je je board kwijtraakt als je van je board valt. Zorg ervoor dat je de juiste maat en type leash gebruikt voor je specifieke SUP-activiteit en omgevingsomstandigheden.

 5. Respecteer de voorrangsregels: Net als op de weg zijn er ook voorrangsregels op het water. Respecteer de voorrangsregels en geef altijd voorrang aan andere watersporters, zoals kajakkers, roeiers en zeilers. Wees hoffelijk, toon respect en vermijd onnodige botsingen.

 6. Gebruik zonnebrandcrème en bescherming tegen de zon: Zonbescherming is belangrijk tijdens het suppen, omdat je langdurig blootgesteld kunt worden aan de zon. Draag een hoed, zonnebril en gebruik zonnebrandcrème om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

 7. Neem een mobiele telefoon en een fluitje mee: Het is altijd verstandig om een mobiele telefoon en een fluitje mee te nemen tijdens het suppen. In geval van een noodgeval kun je snel hulp inroepen met je mobiele telefoon en een fluitje kan dienen als een hulpmiddel om de aandacht van anderen te trekken.

 8. Controleer je uitrusting: Voordat je het water op gaat, controleer je je sup-board en peddel op eventuele beschadigingen of gebreken. Zorg ervoor dat alles in goede staat is en goed functioneert. Controleer ook of je leash goed is bevestigd en of je reddingsvest goed past.

 9. Leer de juiste technieken: Leer de juiste technieken voor het suppen, inclusief hoe je moet staan, peddelen, en bochten maken. Dit zal je helpen om in controle te blijven en evenwicht te bewaren op je board, wat het risico op vallen en letsel kan verminderen.

 10. Sup nooit alleen: Het is altijd het beste om nooit alleen te suppen, vooral als je een beginner bent. Suppen met een maatje kan zorgen voor extra veiligheid en hulp in geval van nood. Als je toch alleen gaat, laat dan altijd iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

 11. Wees bewust van je omgeving: Houd altijd rekening met je omgeving tijdens het suppen. Blijf op de hoogte van andere watersporters, boten, kajakkers, zwemmers en mogelijke gevaren in het water, zoals rotsen, stromingen of obstakels. Blijf alert en pas je koers aan om ongelukken te voorkomen.

 12. Vermijd alcohol en drugs: Het is belangrijk om nuchter te blijven tijdens het suppen. Alcohol en drugs kunnen je coördinatie, oordeel en reactietijd verminderen, waardoor het risico op ongevallen toeneemt. Sup alleen als je helder en alert bent.

 13. Leer veilig vallen: Vallen tijdens het suppen is onvermijdelijk, vooral als beginner. Leer hoe je veilig kunt vallen, zoals vallen in het water en weg van je board om verwondingen te minimaliseren. Oefen deze technieken voordat je het water op gaat.

 14. Draag geschikte kleding: Draag geschikte kleding voor het suppen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Kies voor comfortabele kleding die je bewegingsvrijheid niet beperkt. Draag indien nodig een wetsuit, thermische kleding of beschermende kleding om jezelf warm te houden in koud water.

 15. Leer EHBO: Het is nuttig om kennis te hebben van EHBO, zodat je kunt handelen in geval van een noodgeval op het water. Leer basis EHBO-technieken, zoals reanimatie, wondverzorging en behandeling van onderkoeling, en zorg ervoor dat je een EHBO-kit bij je hebt.

Kortom, veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben tijdens het suppen. Door de bovenstaande veiligheidsregels te volgen, kun je genieten van een plezierige en veilige SUP-ervaring. Draag altijd geschikte uitrusting, leer de juiste technieken, sup nooit alleen, wees bewust van je omgeving, vermijd alcohol en drugs, leer veilig vallen, draag geschikte kleding en leer EHBO. Door deze tips toe te passen, kun je risico's minimaliseren en veilig suppen.

Veel SUP plezier!